Var nöjd med dig själv!

Tips för bättre självförtroende! 
 
1. Låt din kropp bli din bästa vän
 
Bete dig mot din kropp som du gör mot någon du tycker om. Arbeta med kroppen i stället för mot. Då börjar du också ta bättre hand om den.
 
 
2. Vårda din kropp
 
Skriv ner allt du vill göra för att visa att du bryr dig om din kropp och när du tänker göra det. Det kan vara att beställa fotvård, gå till tandläkaren, gå på massage, ta avslappnande bad i väldoftande oljor, smörja in huden med sköna krämer, dra ner på arbetstakten eller ta en skogspromenad.
 
 
3. Bli medveten om och tänk mer på enskilda kroppsdelar
 
Fråga dig till exempel: Vilken musik längtar öronen efter att få höra? Var gillar fötterna bäst att få promenera? Hur vill håret känna sig? Vad vill händerna beröra eller skapa? Vilka dofter vill näsan känna eller vilken dans längtar dina höfter att få röra sig till?
 
 
4. Städa i garderoberna
 
Släng eller ge bort allt som är för litet, för stort, för gammalt eller sånt du aldrig använder. Det troliga är att det inte kommer till användning. Du får snarare dåligt samvete och känner dig missnöjd.
 
 
5. Köp de kläder du vill ha nu
 
Vänta inte tills du gått ner i vikt, till exempel, utan skaffa de snygga kläder och underkläder som du längtar efter nu och i den storlek du har nu. Då känner du dig både fräschare och snyggare.
 
 
6. Lyssna på och bli medveten om vad du säger om dig själv
 
Kritiserar eller nedvärderar du dig själv med ord som "det är ingen idé, jag klarar det inte" eller "jag är så fet/ful/mager och dum i huvudet". Eller "jag hatar mitt utseende". Hur skulle du reagera om din partner eller bästa vän sade detsamma om sig själva? Du skulle sannolikt inte hålla med dem. Tänk på det nästa gång du kritiserar dig själv.
 
 
7. Ta inte åt dig negativa kommentarer
 
Sålla bort kommentarer, åsikter och kritik från andra människor om det inte är konstruktivt eller kan vara användbart för dig.
 
 
8. Jaga dina ”Energivampyrer”
 
Försök komma på allt som suger ut din tro på dig själv, som trycker ner dig och gör dig svag, maktlös, urlakad och deppig. När du blir medveten om och får insikt om vad det är kan du lättare göra dig av med det.
 
Sist men inte minst Vilja leva! 
 
Den sista beståndsdelen av självkänslan är viljan att leva. Kärleken till livet är den största kicken vi kan uppleva. Tillsammans med insikten om självkänslans betydelse för oss själva följer en genomgripande kärlek och respekt inför livet, oss själva och våra medmänniskor.
 
Den som kommit så här långt inser med önskvärd tydlighet att "leva för sin egen skull" inte betyder kortsiktig eller ohållbar egoism. Tvärtom - insikten att vår strävan efter hälsosam självkänsla inte går ut över andra människor gör oss trygga, starka och vänliga. Vi känner oss inte hotade och delar gärna med oss av våra framgångsrecept. I självkänslan finns respekten för andra människor inbyggd. Det finns ingen motsättning. Alla kan växa samtidigt.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: EMPA

Jättebra och fint inlägg! Oerhört viktiga saker du tar upp :)

2013-02-13 @ 18:45:08
URL: http://empaslife.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0